Akkerbouw

Achtergrond

Opvallend veel zaken met participatie

De aardappelmarkt bleef in de afgelopen week onveranderd vast wat de stemming betreft. Mede door de gebroken week in verband met de troonwisseling op 30 april en in omliggende landen de viering van Dag van de Arbeid op 1 mei was de handel wat rustiger.

De prijsvorming had daaronder niet te lijden. De telersprijzen voor fritesgeschikt op de regionale beurzen gingen zelfs nog wat omhoog. Ook in Duitsland werd nog iets meer betaald dan de week ervoor. In België bleven de prijzen stabiel. België meldt 25 euro als meest verhandelde prijs met uitschieters tot €27,50. In Nederland liggen de noteringen aan de bovenkant hoger met aan de top 32 euro voor exportgeschikte aardappelen op de beurs in Emmeloord.

Op dit moment worden opvallend veel contracten met participatie afgesloten. Dit voedt de gedachte dat de industrie wel graag aardappelen vast wil leggen, maar dat ze daarbij huiverig is voor prijsrisico's. Kopers zijn bang dat ze te duur in kopen. Aan de andere kant zien telers veel hogere prijzen op de beurzen genoteerd en zij willen dan ook liever geen zaken doen voor prijzen aan de onderkant van de notering.

Vandaar dat de handel veel partijen probeert vast te leggen voor 26 of 27 euro per 100 kilo met daarbovenop een 50/50-deling als de gemiddelde notering op de beurzen in Goes en Emmeloord in de week van levering boven de 27 euro per 100 kilo komt.

Ondertussen blijven de telers goed gestemd. Zij gaan er daarbij van uit dat de prijs niet zal zakken vanwege de relatief kleine voorraden in de belangrijkste aardappelteeltgebieden.

Prognose: stabiele tot licht stijgende markt

Of registreer je om te kunnen reageren.