Akkerbouw

Achtergrond

Niveau uienprijs is iets weggezakt

De export van uien ligt aardig op koers, uitgaande van de exportvolumes die in de vorige vijf seizoenen werden gerealiseerd en de over het lopende uienjaar tot begin april bekende resultaten.

Om de voor export beschikbare uien op te maken kan er tot en met de eerste week van juli nog 12.000 tot hooguit 13.000 ton per week geleverd worden aan buitenlandse afnemers.

Begin april viel op dat ook Spanje in de markt was voor Nederlandse uien. Dat was doordat de Spanjaarden vanwege overvloedige regen problemen hadden met het rooien van de eigen nieuwe oogst. Dat was van voorbijgaande aard.

De handel is deze dagen over het algemeen rustig, na een verloop dat in de uienmarkt steeds weer optreedt. In een oplopende markt wordt stevig gekocht om de prijsverhoging voor te zijn en zodra er weer voldoende werkvoorraad is, stokt de machine en komt de prijs onder druk, zoals nu. De afzet is redelijk. Rusland en Oost-Europa kopen steeds meer in Nederland, daarnaast komen Duitsland en Frankrijk meer in beeld als kopers, nu in eigen huis de voorraden uit mechanische koeling opraken. Vooral de grote maten Nederlandse uien blijven goed gevraagd doordat deze krap beschikbaar zijn en blijven. Ook Spanje kan er onvoldoende leveren tegen een acceptabel (concurrerend) prijspeil.

Het seizoen voor biologische uien is vrijwel voorbij, maar dat is hoofdzakelijk omdat het volume vrij verkoopbaar op raakt. Restanten van goede kwaliteit (en biologisch heeft wat dat betreft een goed seizoen) halen een telersprijs van 43 tot 45 euro per 100 kilo.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.