Akkerbouw

Achtergrond

Matig aanbod stemt peenmarkt vast

Aanhoudend voor de tijd van het jaar te koud weer, in eigenlijk heel West- en Centraal-Europa, blijkt gunstig voor de afzet van de peen uit de Nederlandse koelhuizen.

Het nieuwe seizoen komt traag op gang. Vroege wortelen van eigen bodem zijn er nog niet en buitenlandse worden mondjesmaat geleverd.  Aanvoer vanuit Frankrijk is gering en prijzig. Spanje is grotendeels al uitgeleverd wat betreft de eerste vroege peen. De opbrengst aan Spaanse peen van de tweede zaai valt wat tegen en is qua sortering aan de fijne kant. Aangezien een heel groot deel van de Duitse afnemers zijn overgegaan op Spaanse vroege hebben ze meer vraag naar grove bewaarpeen. Voor de industriële verwerkers van grovere peen is er voldoende aanbod, zij het dat de prijs is gestegen.

Momenteel kopen in Nederland vooral de Belgen, die verplichtingen hebben voor levering aan supermarkten. Voor schaaltjespeen geldt een doorsnee telersprijs van 28 cent tot 30 cent, met uitschieters naar beneden en naar boven. De grovere peen was tot dusver iets goedkoper, maar de prijzen zijn onderhand naar elkaar toe gegroeid.

Al met al is er een vaste markt voor peen, zelfs voor Nederlandse biopeen uit de bewaring. Hiervoor leek het seizoen voorbij, er is ook zeer weinig over. Eventuele restanten van redelijke kwaliteit zijn echter nog goed verkoopbaar, doordat de beschikbaarheid van biologische peen uit Israël inmiddels beperkt is.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.