Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaadmarkt rustig gestemd

In de markt zijn wat zorgen over de koolzaadoogst. Agritel heeft onderzoek gedaan voor een schatting van de Franse oogst. Uit de gegevens van ruim 2.500 telers blijkt dat de oogst 4,42 miljoen ton kan gaan worden.

Dat is aan de krappe kant, aldus Agritel. Er wordt een correctie verwacht zodra de weersomstandigheden wat gunstiger worden. De aanhoudende (te) lage temperaturen hebben gezorgd voor groeiachterstand, maar waarschijnlijk ook voor te veel pessimisme bij de telers, zo is de redenering. De algemene verwachting lag volgens persbureau Reuters rond 4,5 tot 4,8 miljoen ton. Vorig seizoen oogstte Frankrijk 5,5 miljoen ton.

Het gezamenlijk onderzoeksinstituut van de EU-lidstaten Mars geeft aan dat er voor koolzaad EU-breed een iets kleinere oogst in zit dan volgens eerdere prognose eind april. In het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Roemenië en Slowakije is de verwachting wat gedrukt, waarvoor betere oogst in Polen en (in mindere mate) Duitsland onvoldoende compensatie biedt. De gemiddelde hectare-opbrengst komt uit op 3,06 ton. Dat is minder dan vorig jaar (3,1 ton per hectare), maar wel een fractie meer dan het vijfjarig gemiddelde (3,04 ton per hectare). Het is overigens met rogge en triticale een van de weinige gewassen die geen betere opbrengst gaan leveren dan vorig oogstjaar.

Ten opzichte van twee weken geleden is de tendens op de termijnmarkt omgeslagen van een dalende naar een redelijk stabiel beeld. De prijs is met wat ups en downs licht gestegen. De op termijn verwachte stijging van de sojaprijzen als gevolg van sterk toenemende vraag zijn daar debet aan. Op de Canadese termijnmarkt in Winnipeg scoort koolzaad lichte plus voor de leveringen vanaf november.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.