Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad van nieuwe oogst goedkoper

De koolzaadprijs van de oude oogst (meicontract) noteerde begin vorige week op de termijnmarkt in Parijs nog boven de 480 euro per ton. Dat was de hoogste notering sinds eind november voor het eerstaflopende contract.

Maar nu de meicontracten zijn afgehandeld, maakt de notering van het eerstaflopende contract een fikse duikeling. Het augustuscontract sloot maandag op €430,75 per ton.

Het zegt veel over hoe de handel op dit moment naar koolzaad kijkt. In augustus is al volop koolzaad van de nieuwe oogst beschikbaar. De handel verwacht blijkbaar geen schaarste op korte termijn.

Dat kan veranderen. In Australië wordt koolzaad gezaaid. Het blijft daar erg droog. Analisten gaan nu al uit van een productiedaling van zeker 5 procent in Australië. Het land exporteert veel koolzaad naar de EU.

In Canada, een andere grote koolzaadproducent, is de inzaai vertraagd door regen. Het statisch bureau Statcan gaat uit van een krimp van het areaal met 19 procent ten opzichte van 2012. Veel akkerbouwers in Canada hebben jarenlang koolzaad in een te nauwe vruchtwisseling geteeld vanwege de hoge prijzen. Daardoor vielen de hectare-opbrengsten vorig jaar sterk terug.

Daar staat tegenover dat in de VS de inzaai van mais zo traag gaat, dat veel akkerbouwers overschakelen op sojabonen, eveneens een oliehoudend zaad. Dat heeft een korter groeiseizoen. Oekraïne teelt dit jaar meer koolzaad. Daar komt bij dat Zuid-Amerika veel sojabonen heeft geoogst. Dat drukt de prijzen van koolzaad.

Het is onduidelijk welke kant het op gaat met de koolzaadprijs. Het hangt af van het verdere groeiseizoen.

Prognose: de markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.