Akkerbouw

Achtergrond

Grote export uien, markt prijshoudend

De uienexport stevent af op een nieuw recordseizoen. Het zal er echter om spannen, omdat in de laatste fase van het seizoen factoren gewicht in de schaal gaan leggen die van jaar tot jaar enorm variëren.

In de landen buiten de EU is Brazilië, dit seizoen tot nog toe een groeimarkt, geen afnemer meer. Er gaan kleine hoeveelheden naar Afrika. Rusland kan mogelijk al overgaan op aanbod nieuwe oogst uit omliggende landen.

Dankzij het relatief koude voorjaar is er in de EU minder bederf opgetreden in de uienvoorraden. Echter, de uien oogst 2012 raken in het buitenland onderhand op. Landen als Frankrijk en Italië gaan nu meer Nederlands product kopen. Nieuw-Zeelandse uien zijn nog erg duur, waardoor in Duitsland supermarkten nog niet allemaal zijn overgeschakeld op nieuwe oogst. Of het een en ander leidt tot prijsstijging in Nederland staat te bezien. Aan de resterende uien worden hoge kwaliteitseisen gesteld. Een flink deel van de huidige voorraad kan daar niet aan voldoen. Oostelijke EU-lidstaten zullen onderhand ook aan de markt komen. Industriële verwerkers in Polen kopen doorgaans de mindere partijen Nederlandse uien op. Aanbod van telers is niet drukkend, zodat de telersprijs zeker stand kan houden. Het hangt de komende weken af van de haalbare baalprijs of er voor de eigenaar van de laatste goede uien veel méér in zit dan het huidige peil.

Prognose: minstens stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.