Akkerbouw

Achtergrond

Graansector verdeeld over nieuwe oogst

De tarweprijzen zijn deze week gedaald. De prijs voor EU-voertarwe staat sinds dinsdag op 236 euro per ton. Dat is ruim 40 euro minder dan de piek die medio november werd bereikt (276 euro), maar altijd nog net iets boven het peil van een jaar geleden (231 euro).

De tarweprijs en andere graanprijzen hebben een daling doorgemaakt na de recente productie- en consumptieverwachtingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, die voorzien in groei van de wereldvoorraden als gevolg van veel grotere oogsten dan in het voorgaande seizoen.

Echter, de daling is beperkt gebleven, aangezien de USDA-prognose niet echt verrassend was. Bovendien achten analisten de geschetste verwachtingen van de oogsten aan de optimistische kant, meldt het Productschap Akkerbouw. In de VS zijn de omstandigheden niet zo best voor de tarweoogst en in grote delen van Rusland en Oekraïne is het erg warm en droog. Agrarisch marktbureau Agritel verwacht in de regio rond de Zwarte Zee dan ook kleinere oogsten dan de prognose van USDA.

Op de termijnmarkten van Chicago en Parijs zakten de termijnprijzen voor tarwe ook, met 6 tot 7 euro in een week tijd, terwijl voor mais eigenlijk redelijk stabiele noteringen werden gemeld. Omdat het weer in deze fase van het seizoen nog enorme invloed kan hebben is de graansector uiterst voorzichtig wat betreft nieuwe oogsten. In de VS zijn de boeren in de afgelopen week bijvoorbeeld enorm opgeschoten met inzaaien van mais, maar ze liggen nog steeds ver achter op schema en de weersomstandigheden verslechteren er in grote delen van het teeltgebied.

Prognose: instabiele prijzen, ondertoon dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.