Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt wacht nieuwe oogst af

De graanmarkt is afwachtend. Na de publicatie vrijdag door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) van de eerste prognose voor het nieuwe seizoen 2013/2014, daalden de prijzen van graan en sojabonen op de termijnmarkten.

Het USDA gaat uit van grote oogsten aan tarwe, mais en sojabonen in de wereld. Maar maandag stegen de noteringen weer, want het is wel erg droog in Rusland en Oekraïne. En de inzaai van mais wil maar niet vlotten in de VS.

Bij zo’n prognose van het USDA vraag je je wel eens af in hoeverre die wordt beïnvloed door de politiek. Politici hebben immers een hekel aan voedselschaarste. Dat leidt tot ontevreden kiezers.

Dinsdag en woensdag laten de noteringen op de termijnmarkten een wisselend beeld zien. Dat komt omdat het nog alle kanten op kan. Twee zaken staan wel vast. De akkerbouwers in de wereld telen een groter areaal tarwe, mais en sojabonen. En het graanverbruik blijft stijgen, zoals het USDA zelf ook vaststelt.

De grote vraag is wat het weer gaat doen. Dat speelt nu een beetje, zo rond de start van het groeiseizoen. Maar als ergens na half juni de tarwe begint met de korrelvulling, dan heeft het weer pas echt invloed op de opbrengst. Wat dat betreft was dit seizoen een goed voorbeeld. Toen eind juni vorig jaar duidelijk werd dat de mais in de VS en de tarwe en mais in Rusland en Oekraïne echt last kregen van droogte, schoten de prijzen omhoog.

Nu is de graanmarkt afwachtend. Afnemers hebben zich voldoende ingedekt en wachten af wat de nieuwe oogst gaat brengen. Alleen als de nieuwe oogst veel later begint, wordt mogelijk nog even getrokken aan de voorraden van de oude oogst.

Prognose: markt blijft onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.