Akkerbouw

Achtergrond

Export stuwt aardappelprijs op

De Nederlandse aardappelverwerkende sector lijkt redelijk voorzien van grondstof, maar koopt gestaag bij.

Het gaat dikwijls om meeleveraardappelen en, als er niet meteen geleverd wordt, transacties op basis van participatie. Het vrije aanbod aardappelen kan uitgaande van de voorraadpeilingen begin en midden april en de jongste verwerkings- en exportcijfers nog maar heel beperkt zijn. Dat geldt ook voor Duitsland en België, waar de verwerkers meer dan de Nederlandse vrije aardappelen (moeten) inkopen. De export van aardappelen is in Nederland dan ook een stevige stimulans voor het algemeen prijspeil. Vanwege de schaarste aan aardappelen is er veel grensoverschrijdend verkeer. Dinsdag kwam telersbeurs Goes met een notering fritesgeschikt van 27,50 tot 31 euro. Verenigde Telers Akkerbouw had vrijdag de bovenkant een euro hoger, de onderkant anderhalve euro lager. De exportnotering van Goes was dinsdag aan de onderzijde eveneens 27,50, maar had een 2 euro hogere top: 33 euro. In het buitenland zijn Belgen en vooral Britten topkopers.

Er is veel vraag voor de productie van verse friet in België en Engeland en voor de ‘gewone’ fritesproductie geldt dat vroege fritesaardappelen later dan gebruikelijk beschikbaar komen, vooral in het door kou en regen geplaagde Engeland.

Prognose: stabiel hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.