Akkerbouw

Achtergrond

Euro niet onder indruk slechte ramingen

Onheilspellende ramingen van de Oeso over de eurozone, raken euro noch rente. Blijkbaar hielden markten al rekening met het fors naar beneden bijstellen van groeiverwachtingen.

Voor Nederland wordt nu gerekend op een economische krimp van 0,9 procent in 2013, waar eerder werd gerekend op een krimp van 0,4 procent. De Oeso noemt de kracht van de Nederlandse agribusiness, maar ziet toch gevaar in onder meer de woningmarkt.
Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse agribusiness en mag nog wel rekenen op groei, zij het met slechts 0,4 procent. Ook hier blijft de groei ruim achter bij de inflatie. De cijfers staan in schril contrast met de groei die nog wordt verwacht voor de VS (1,9 procent), Japan en China. De euro won op weekbasis niettemin licht terrein, tot een koers van 1,29 dollar en 0,85 Britse ponden.
ABN Amro denkt dat de euro wellicht niet verder inzakte, omdat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Ben Bernanke) zinspeelde op het terugschroeven van “monetaire verruiming”, waar onder meer het inkopen van staatsobligaties mee wordt bedoeld. Zonder het inkoopprogramma zal de staat meer moeten bezuinigen en kan de economische groei in de VS negatief worden geraakt. De VS gaat ondanks de voor Europese begrippen astronomische groei door belastingverhogingen toch al door een mini-dip.
ING-analist Teunis Brosens gaat ervanuit dat de VS en ook het Verenigd Koninkrijk vrijwel zeker sneller uit het dal zullen klimmen dan de eurozone. Er komt dan ook vanzelf weer druk op de euro, waarmee de export kan toenemen. Met name de agribusiness kan hiervan profiteren, omdat deze weinig hinder ondervind van de Japanse expansie. Japan pompt miljarden in de economie waardoor de yen snel wegzakt en Japan als exporteur terrein wint. Het land voert echter vooral industriële goederen uit.
De Euribor-rente bleef deze week ongewijzigd. Bij een looptijd van 3 maanden ligt het interbancaire tarief, vaak referentie bij leningen, op 0,2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.