Akkerbouw

Achtergrond

Druk op tarweprijs oude oogst neemt toe

De graanprijzen zijn deze week verder gezakt. In amper een maand tijd hebben de tarwenoteringen 15 tot 20 euro ingeboet. Het peil nadert nu dat van vorig jaar.

Wat de tarwe betreft geven beide noteringen van Middenmeer mooi aan wat de huidige tendens is: verlaging voor zowel de oude als de nieuwe oogst, maar voor de laatste vanwege het tijdspad dat nog te gaan is met een slag om de arm. Uit het Zwarte Zee-gebied variëren de berichten. Er is achterstand in Rusland met het inzaaien van zomergraan, maar het tempo neemt toe. In het zuiden van Rusland was het te warm en te droog, maar de situatie verbetert. Oekraïne is zo ongeveer klaar, meldt de graansite BlackSeaGrain. De prognose gaat uit van een flinke Oekraïense graanoogst. Ook in de VS iets optimistischer geluiden, al gelden die vooral de maisoogst.

Binnen de EU neemt het Verenigd Koninkrijk een uitzonderlijke positie in dit seizoen. Evenals bij de aardappelen is voor tarwe de handelsbalans aanzienlijk gewijzigd, blijkt uit gegevens van de Britse organisatie voor ontwikkeling van de land- en tuinbouw HGCA/AHDB. De oogst 2012 was voor tarwe zowel veel te klein als slecht van kwaliteit. De Britten importeerden tot nog toe al aanzienlijke hoeveelheden tarwe. Daardoor gaan de eindvoorraden er groot uitpakken aan het einde van het seizoen. Men bereidt zich bovendien voor op een andermaal matig tot slecht oogstjaar. In andere noordwestelijke delen van de EU blijft het relatief koud en nat.

De vooruitzichten van desondanks wereldwijd ruimere beschikbaarheid van graan uit de nieuwe oogst hebben een drukkend effect op de handel in graan oogst 2012. Vandaar de huidige prijsdaling voor onder andere tarwe.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.