Akkerbouw

Achtergrond

Dalende termijnprijs nieuwe oogst

Er waren geen regionale beursnoteringen woensdag, dus voor het juni-contract ook geen spannende dingen die stonden te gebeuren. Zoals al langer is de fysieke markt stabiel: prijzen zakken niet, maar kunnen de drempel van 30 cent per kilo nog niet makkelijk voorbij, al wordt het voor kwalitatief goede partijen nog steeds geboden.

Maar als we kijken naar de feiten dan lijkt een prijs van rond de 30 euro iedereen momenteel wel tevreden te stellen. Misschien dat de Duitse en de Emmeloord-notering daar een ander licht op kunnen gaan gooien. Het juni-contract had een omzet van 36 contracten tussen €29,80 en €30,10 en het officiële slot werd bepaald op 30 euro.

De nieuwe oogst had woensdag beduidend meer omzet dan de oude oogst. Evenals de voorgaande dagen staat de prijs onder druk. Waar er twee weken geleden nog geluiden waren dat het misschien aan de droge kant aan het worden is, dan zal dat nu niet meer het geval zijn. Volgens het KNMI is er halverwege de maand ook de helft van de neerslag gevallen die normaal in de maand mei valt. Met de natte vooruitzichten voor het Pinksterweekend zal het met de overige helft deze maand ook wel goed gaan komen. De temperaturen zijn ook gemiddeld te noemen, dus prima weer voor de aardappelen die in de grond zitten. Er zijn nog een paar maanden te gaan, waarin een hoop kan veranderen, maar momenteel is er weinig nieuws aan de horizon. Daardoor wordt de goede prijs van 16 euro waar we lange tijd op stonden langzaam losgelaten en zakt de markt richting de 15 euro. Het slot op woensdag voor de nieuwe oogst, van €15,10, laat deze trend duidelijk zien.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.