Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelinkoper moet met de billen bloot

Amper een week geleden riep een enkele inkoper van fritesaardappelen dat hij nooit 30 euro per 100 kilo zou betalen. Er zou nog wel voldoende te koop blijven voor prijzen van 27 tot 28 euro per 100 kilo.

En als de prijzen toch verder zouden gaan stijgen, zou de fabriek wat eerder beginnen aan de zomervakantie. Een vroegere productiestop zou met aardappelprijzen van boven de 30 euro noodzakelijk zijn, omdat hogere prijzen niet zijn door te berekenen in de afzet.

De stemming in de aardappelmarkt is op dit moment echter zo vast dat een besluit om meer te betalen dan 30 euro veel sneller moet worden genomen dan verwacht. In België steeg de PCA-notering van Bintjes dinsdag met €2,50 naar 30 tot 32 euro per 100 kilo. De regionale beurs in Goes deed er nog een schepje bovenop een noteerde aan de bovenkant 33 euro per 100 kilo. De aardappeltermijnmarkt in Frankfurt rook dinsdag aan de grens van 32 euro per 100 kilo, maar bleef er aan het eind van de dag toch nog net onder.

Met name de aanhoudende vraag vanuit Engeland zorgt voor een levendige handel. Daarnaast worden er vanuit Noordwest-Europa ook redelijk wat aardappelen verkocht aan Portugal en Spanje.

Prognose: stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.