Akkerbouw

Achtergrond

Zeer vast gestemde peenmarkt met prijsexplosie

De prijzen van wortelen schieten omhoog. Telersbeurs Middenmeer verhoogde voor zowel B-peen als de grovere C/D-peen de noteringen met €8,50 euro ineens.

Emmeloord zal vanmiddag daar naar alle waarschijnlijkheid nog een schepje bovenop doen.

De stemming is geheel marktgestuurd. Door de extreme omstandigheden dit voorjaar, met een lange periode van veel te lage temperaturen, is de beschikbaarheid van wortelen drastisch kleiner dan normaal en de aanvoer van grotere volumes vroege soorten ook nog opgeschoven. Spreken van een gat tussen de oude en nieuwe oogst zou overdreven zijn, maar verkrijgbaarheid is matig.

Vorige week was zelfs Spanje nog aan de markt, waar normaal gesproken al vroege peen zou zijn aangevoerd, maar men kon er niet rooien. Dat probleem is inmiddels achter de rug, maar veel kunnen de Spaanse telers niet leveren.

Voor de Nederlandse sector is nu een zeer brede vraag ontstaan, zowel uit de ons omringende landen (Duitsland en België en het door het weer veelgeplaagde Engeland) als uit Scandinavië, de Baltische staten, Oost-Europa en Rusland. In de oostelijke streken is er zelfs nog sneeuw op het land. In Noord-Holland is daardoor bijzonder veel peen (en ook andere producten zoals rode bieten) klaargemaakt verwerkt voor levering aan de Russen, die bijzonder gretig kopen, bevreesd voor tekorten. Polen is lang aanbieder geweest, maar droogt qua aanvoer nu op.

Vanwege de situatie met veel vraag kunnen aanbieders achterover leunen, met daardoor oplopende prijzen. De prijzen tendeerden de afgelopen dagen naar 27 euro per 100 kilo voor de beste kwaliteit schalenpeen. Reële alternatieven heeft men niet. Israël biedt aan voor 40 tot 42 euro franco Rotterdam, Spaanse peen kost 35 euro af Zuidwest-Spanje, daar komen dus nog 11 tot 12 euro vrachtkosten bij.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.