Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Waar blijft de Rus?

Er moet nog wel wat gebeuren voordat de prijzen voor met name wittekool richting de prijsvorming van 2011 gaan.

In april van dat jaar deden de 36'ers gemiddeld zo’n 45 cent. In de huidige aprilmaand blijft de teller hangen bij zo’n 12 cent voor de 36'ers. Voor de rodekool ziet het er met stuksprijzen vanaf 25 cent wat redelijker uit. De reden is eenvoudig: te weinig export. De vraag moet zoals gebruikelijk uit Oost-Europa komen. Of, zoals Richard Kuijer van handelsbedrijf Tuindersbelang in Warmenhuizen dat bondig aanduidt: "we hebben 'de Rus' nodig. Ik verwacht wel dat die vraag gaat komen, maar die verwachting had ik al eerder." Feit is wel dat dat de vraag naar peen en uien vanuit Oost-Europa de laatste weken is aangetrokken. Sluitkool zou kunnen meeliften, maar tot op heden blijft dat dus uit.

De onzekerheid bij Kuijer klinkt ook door bij handelsdeskundigen in Dithmarschen in Noord-Duitsland, Logistiek gezien ligt deze Noord-Duitse regio gunstiger ten opzichte van het Europese achterland. Volgens Jan Raspel van Gemüsering Dithmarschen leeft de hele winter al het gevoel dat Rusland te weinig kool heeft. Dat zich dat niet vertaalt in een aantrekkende vraag verklaart hij door de beschikbaarheid van kool in buurlanden als Wit-Rusland, Oekraïne en Polen. "Geprikkeld door de prijsvorming in 2011, richting 50 euro per 100 kilo, is het areaal daar uitgebreid. Dat merk je. Maar we merken ook dat de voorraad in die landen in de komende weken snel afneemt. Je mag ervan uitgaan dat de vraag zich meer in westelijke richting gaat verplaatsen."

Dit wordt min of meer bevestigd door handelsbedrijf Beckmann in Dithmarschen. Volgens een woordvoerder was de eigen voorraad in Rusland groter dan in 2012 en wordt voor importkool tot nu toe vooral een beroep gedaan op Polen. De huidige sluitkoolvoorraad in Nederland schat hij op 50.000 ton en in Dithmarschen nog op 70.000 ton. "Dat is ruim." Net als Raspel verwacht de woordvoerder van Beckmann dat de voorraden in de Oost-Europese landen nu snel afnemen.

Raspel gooit ook nog een balletje op voor de positie van sluitkool in Oost-Europa in de komende jaren. Daar is hij niet positief over: "Je ziet dat de levensstijl van de consument ook daar verandert in de richting van meer luxe. Kool blijft belangrijk, maar het product moet onmiskenbaar meer gaan concurreren met andere groente."

 

Verwachting: voorzichtig positief.

Laatste reacties

  • koestal

    er zijn veel Russen die kool eten

  • Flyinghollander

    Nee, echt? Vorige bedrijf verbouwden we 300 ha witte kool. De Russen leren het zelf ook wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.