Akkerbouw

Achtergrond

Voorraadrapportage VS dreunt na

De reacties op het jongste rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA over de graanvoorraden in de VS waren extreem, net voor en net na het Paasweekeinde. Vooral de termijnmarkten reageerden er sterk op.

De agrarisch-financiële site Agrimoney meldt dat op de termijnmarkt van Chicago in twee dagen tijd een hoeveelheid mais is verhandeld die gelijk staat aan de helft van het totale oogstvolume 2012. Dat heeft ook wel te maken met de invloed van speculanten, die zich minder bezighouden met de daadwerkelijke graanmarkt en vooral aan prijsschommelingen verdienen. De boodschap uit de VS is niettemin duidelijk: er ligt toch meer dan we gedacht hadden, vanwege teruggelopen export en minder verbruik. Wat zowel tarwe als maïs en soja raakt is het teruggelopen volume dat de voederindustrie opslokt. Volgens analisten uit de Amerikaanse vee- en vleessector heeft de VS sterk teruggelopen veestapels en verbeterde resultaten in de voederconversie. In Parijs bleef op de termijnmarkt de prijsdaling voor mais vergeleken met die in Chicago beperkt, maar in de EU is mais dan ook schaars.

De tarwemarkt lijkt prijstechnisch veel minder aangeslagen. Er zijn, zeker in Parijs, minder extreme prijsschommelingen geweest. Voor tarwe houden de marktpartijen ook vooral in de gaten hoe de stand van de gewassen voor de nieuwe oogst zich ontwikkelen. Mais lijkt er in overvloed aan te komen, zeker in Brazilië, maar tarwe is een heel ander verhaal. Het wintergraan staat er overal niet echt florissant bij. Dat geldt zowel in het voor de tijd van het jaar al veel te lang koude Europa als in het Zwarte Zee-gebied en de VS.

Prognose: prijsherstel voor tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.