Akkerbouw

Achtergrond 2 reactieslaatste update:8 apr 2013

Vaste gestemde aardappelmarkt, prijs fritesgeschikt in impasse

In een zeer vast gestemde aardappelmarkt gaat de Nederlandse verwerkende industrie nog zo min mogelijk echt de boer op. Dat wil zeggen, boeren en verwerkers doen momenteel maar bar weinig rechtstreeks zaken, zelfs als het gaat om meeleveraardappelen.

Vorige week donderdag kon op de landbouwbeurs noord en centraal Nederland (LNCN) oftewel 'Emmeloord' zelfs geen notering voor fritesgeschikt worden uitgebracht, wegens onvoldoende transacties. De handel werd betiteld als flinterdun. Handel is er niettemin wel degelijk geweest. En of de tonnen die een boer heeft liggen nu via de handel alsnog hun weg vinden naar verwerkers, of op transport gaan naar het buitenland maakt voor de opbrengsten niet zo veel uit. De totale aardappelmarkt blijft vast gestemd. Dat bijvoorbeeld de Belgische Belgapom-notering voor Bintjes na de stijging met 2,50 euro van de voorgaande week gewoon onveranderd bleef op vrijdag 5 april, kan worden toegeschreven aan beperkt aanbod van telers met goede fritesgeschikte aardappelen in de schuur. Voor andere fritesrassen kon ook Belgapom niet noteren, wegens ontbrekende handel.

De exportmarkt is voor de aardappelprijsvorming nu leidend. Hiervan getuigen ook de diverse noteringen. Maandag gaf de beurs Rotterdam een onveranderde prijs af voor fritesgeschikt, 20 tot 25 euro. Export kwam 2 euro hoger uit, à 22 tot 27 euro (+1,25).

Opvallend in de exportmarkt is dat nu ook vraag naar aardappelen is ontstaan vanuit zuidelijk Europa, waar normaal gesproken al de eerste vroege aardappelen vrij komen. Daarnaast blijven de Britten flink inkopen op het vasteland.

Prognose: prijs stijgt

Laatste reacties

  • huisverkoop

    Meelever aardappelen niet zomaar mee geven

  • wcm

    Meeleveraardappelen, hoe bedenk je het. Net als jaren geleden,als je een zakje chips kocht kreeg je er een flipo bij.Nou zolang als boeren zo dom zijn om meeleveraardappelen te leveren aan de industrie zal het nooit wat worden.Succes ermee.

Of registreer je om te kunnen reageren.