Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt suiker blijft net boven 500 dollar

De prijsvorming van suiker op de termijnmarkt in Londen blijft op dit moment vrij stabiel op een prijsniveau van net boven de 500 dollar per ton. In de afgelopen week varieerden de prijzen voor leveringsmaand augustus, nu het eerst aflopende contract, van 502 tot 509 dollar per ton.

De prijsvorming voor de langere termijn laat een vergelijkbaar beeld zien. Bovendien zijn de prijsverschillen tot eind volgend jaar relatief beperkt. Levering oktober 2013 noteert op de termijnmarkt wat lager met prijzen van net iets onder de 500 dollar. Opvallend daarbij is dat oktober volgend jaar juist aan de bovenzijde van de prijsrange zit met prijzen rond de 515 dollar begin deze week. Daarmee liggen de prijzen voor levering eind volgend jaar amper 10 dollar per ton hoger dan op dit moment.

In de daghandel is er op dit moment wat prijsdruk ontstaan. Er was in de afgelopen weken sprake van enige krapte in de markt, maar inmiddels spreekt de handel van ruime suikervoorraden. De reden daarvan is dat de vraag wat is afgezwakt. Het effect van de zwakkere vraag op de prijzen lijkt evenwel beperkt te blijven. Dit is mede ingegeven door de verwachting dat de vraag weer snel zal aantrekken door de naderende zomer. In de zomerperiode is er normaal gesproken meer vraag naar suiker voor de productie van ijs en frisdranken.

Op langere termijn wordt rekening gehouden met een productie die hoger uitvalt dan de consumptie. Voorlopige ramingen gaan uit van een suikeroverschot van 6 tot 8 miljoen ton suiker in het seizoen 2013/2014. Dat terwijl in belangrijke teeltgebieden in India opnieuw sprake is van ernstige droogte.

Prognose: stabiele prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.