Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs Londen blijft op peil

De suikerprijs kan zich aardig handhaven op de termijnmarkt in Londen. Het meicontract sloot maandag op $519,70 per ton. De suikerprijzen stijgen sinds begin deze maand. Maandag stonden de noteringen wat onder druk, maar de daling werd dinsdag weer ruimschoots goedgemaakt in Londen.

De suikermarkt wordt heen en weer geslingerd tussen optimistische en pessimistische verwachtingen. Half januari zakte het eerst aflopende termijncontract (maart) onder de grens van 500 dollar per ton. Dat was sinds juni 2010 niet meer voorgekomen. Maar eind februari kwam de notering weer boven die grens. China kocht veel suiker op de wereldmarkt. Bovendien besloot Brazilië om de bijmengverplichting voor ethanol door fossiele brandstoffen te verhogen van 20 naar 25 procent. Daar is 4 miljoen ton extra suiker voor nodig. Dat is bijna 3 procent van de wereldproductie.

Maar aan de andere kant worden oogstprognoses vaak naar boven bijgesteld. Alle marktanalisten gaan uit van een suikeroverschot in 2012/2013. In India, de grootste suikerverbruiker in de wereld, is de conditie van de rietplantages verbeterd. Het land kan dit seizoen toch zo’n 2,5 miljoen ton suiker exporteren. Ook het riet in Thailand, de tweede exporteur na Brazilië, staat er goed bij.

Ook de eerste prognoses voor 2013/2014 wijzen op een suikeroverschot in de wereld. Marktbureau Kingsmann verwacht dat de wereld volgend seizoen 6,3 miljoen ton suiker meer produceert dan verbruikt. De International Sugar Organisation gaat zelfs uit van een overschot van 8,3 miljoen ton. Dat drukt dan weer de suikerprijs.

Prognose: de markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.