Akkerbouw

Achtergrond

Rustige peenmarkt stelt prijzen iets bij

De handel in peen uit de bewaring is een stuk rustiger, prijstechnisch doet men een stapje terug. De prijsstijging van twee weken geleden was dan ook groot en zeer abrupt.

Het prijspeil leidt tot weerstand. Daarnaast komen er alternatieven binnen bereik. Voor de Russische markt is Israël meer in beeld als leverancier. In West-Europa wordt al meer en meer in Spanje gekocht, vroege peen. Een deel van de Duitse supermarkten is al over op Spaanse vroege, volgende week volgen er meer. De beschikbaarheid van wortelen is goed en de prijzen zijn er iets verlaagd. Goedkoper dan bewaarpeen is het zeker niet.

Anders dan in de vergelijkbare fase van het vorige seizoen is van de vroege oogst fijne peen moeilijker verkrijgbaar dan grove. Dit jaar is de opkomst van de wortelen niet zo goed geweest, waardoor per saldo minder planten per vierkante meter overbleven. Dat leidt tot gemiddeld grovere sortering. Weliswaar komt uit Spanje/Portugal en Italië relatief weinig grof gewas. Ook verwerkt de industrie liever peen uit bewaring. De vraag naar die categorie zal over enkele weken weer kunnen aantrekken.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.