Akkerbouw

Achtergrond

Prijspeil uienmarkt stabiliseert

In de uienhandel bij de boer is het na een korte periode met prijsstijging rustiger geworden. Er vinden wel transacties plaats, maar nog niet voor 20 euro.

Er treedt weer een fase van afwachten in. Sorteerders en verpakkers hebben vanwege de gegroeide vraag in de vorige weken hun werkvoorraad op peil moeten brengen. Pas als die uien zijn weggewerkt koopt men bij, afhankelijk van de vraag in het buitenland. Voorlopig is er nog voldoende te koop.

In week 12, richting eind maart, is de uienexport zoals bekend aangetrokken. Van de buitenlandse bestemmingen die dit voorjaar veel uien afnemen springt Brazilië eruit. Ook zijn er nog enkele landen in Noordwest-Afrika waar nog uien kunnen worden verkocht. Pas na de exporttoename meldden buitenlandse inkopers zich weer die eerst de marktontwikkeling en niet te vergeten de prijsontwikkeling hadden afgewacht na de teruggevallen Nederlandse uitvoer naar Afrika.

Als de export sindsdien een volume heeft gehaald dat gelijk ligt met het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen (per week ongeveer 16.000 ton), dan is er vanaf nu nog voldoende uienvoorraad om in de rest van het seizoen iedere week krap 13.000 ton in het buitenland te leveren. In de voorgaande vijf seizoenen was de wekelijkse uitvoer in het laatste kwartaal van het uienseizoen 15.000 ton. Het wordt dus spannend.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.