Akkerbouw

Achtergrond

Prijspeil uienmarkt klimt verder op

De telersprijzen voor ui zijn in rap tempo gestegen, dankzij meer activiteit in de handel. De beurzen in zowel Goes als Middenmeer zetten deze week de noteringen aan de bovenzijde met 4 tot 5 euro hoger.

Emmeloord hield het donderdag bij een plus van 3 euro. De sterke prijsontwikkeling heeft ook te maken met krappe werkvoorraad her en der. In een oplopende markt heeft dat paniekerige inkoop teweeg gebracht, omdat men prijsstijging voor wilde zijn. De vaart raakt er iets uit, maar de marktstemming blijft vast. Of de af boerderij-prijsstijging kan worden doorgegeven is de vraag, de baalprijs stijgt veel minder snel en dan nog alleen voor de grove sortering. Er is in het buitenland wel meer volume plaatsbaar dan enkele weken geleden.

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk blijft goed doorlopen, op behoorlijk stabiel niveau. De Britse markt biedt overigens vooral perspectief voor biologische uien. Emmeloord gaf een prijsverhoging met €4,50 per 100 kilo aan voor bio-uien. De bovenkant van de notering à €35,00-€40,00 is voor bestemming Engeland. Er is een tekort aan bio-uien van de gewenste kwaliteit klasse I, doordat in een eerder stadium al veel tarra is weggevallen. Daardoor blijft ook de Duitse markt langer dan gebruikelijk Nederlandse bio-uien vragen. Egyptische zijn nog te duur.

De export van gewone uien naar Afrika is passend bij het seizoen beduidend verminderd, maar daartegenover staat groeiende afzet bij klanten in een brede reeks andere bestemmingen. Rusland is goed aan de markt, evenals Zuid-Amerika. Brazilië heeft dit uienseizoen al veel afgenomen, meer dan in andere jaren, maar de kooplust begint te tanen in afwachting van uien uit eigen productie. Spanje en Portugal zijn nog even in voor Nederlandse uien, maar ook daar komt binnenkort meer eigen productie beschikbaar. Voor de Duitse markt is net als ieder voorjaar de import van dure nieuwe oogst uien  uit Nieuw-Zeeland op gang gekomen, echter zonder onverwachte storende invloed op de verkoop van Nederlandse.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.