Akkerbouw

Achtergrond

Peen wordt duurder dankzij meer buitenlandse vraag

De gebruikelijke extra omzet in peen vlak voor Pasen zorgde voor meer actie in de handel. De rust is niet echt weergekeerd.

Dat is vooral te danken aan het aanhoudend relatief koude weer. Voor meerdere bestemmingen (Scandinavië, Rusland en het Verenigd Koninkrijk) trekt de handel daardoor aan wegens stagnerende dan wel verlate aanvoer van elders. Tegen de keer in gaat er zelfs peen naar Spanje, waar in deze tijd van het jaar normaal gesproken de eerste vroege wortelen vandaan komen. Als gevolg van teveel regen kon daar nu niet gerooid worden. Zodra dat wel kan moet ook nog eens eerst de binnenlandse markt voorzien worden, bovendien gaat het uiteraard nog niet om grote volumes.

De hoogste prijzen worden gemaakt voor fijne schalenpeen, tot 20 euro per 100 kilo. De grove peen gaat voor 14 tot 17 cent af teler weg. Emmeloord noteerde donderdag 4 april de B-peen voor 16 tot 19 euro, dat is 3,50 euro meer dan de voorgaande week.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.