Akkerbouw

Achtergrond

Muurvaste stemming aardappelmarkt

Als de term muurvast zou bestaan voor de marktstemming, dan zou hij nu opgaan in de aardappelsector. De export van aardappelen naar alle windstreken en ook nog eens voor alle marktsegmenten (zowel de buitenlandse fritesproductie als de handel in tafelaardappelen) viert momenteel hoogtij.

Dat slaat een deuk in de toch al geslonken voorraden. Vandaar ook verhoging van fritesnoteringen, naast flink aantrekkende exportprijzen.

De voornaamste bestemmingen voor de aardappelen zijn momenteel het Verenigd Koninkrijk, dat werkelijk alle types kan gebruiken, dus zowel voor verwerking als voor directe consumptie, en Zuid-Europese landen, vooral Spanje en Portugal. Naar Zuid-Europa gaan weliswaar vooral tafelaardappelen, maar ook Bintjes zijn er gewild. Dat is uitzonderlijk, normaal zijn dit leveranciers. Vorig jaar rond deze tijd had Nederland nog geen 2.000 ton naar het Iberisch schiereiland uitgevoerd. Het is nu ruim vijfmaal zoveel. Duitsland is voor tafelaardappelen nu ook al voor een deel aangewezen op import wegens gebrek aan eigen voorraad. De noteringen voor Nederlandse kwaliteitsaardappelen uit de kistenbewaring pieken dan ook.

Meer dan gewoonlijk is er in de staart van het seizoen belangstelling over en weer van de inkopers uit de verschillende marktsegmenten. Goede kwaliteit dubbeldoeltypes (inmiddels weliswaar schaars) kunnen daardoor gemakkelijk hun weg vinden in de tafelaardappelenhandel, bij gebrek aan veel zichtbare animo bij de verwerkende industrie. Echter, wil de verwerker ook over voldoende grondstof kunnen beschikken in de laatste maanden van het seizoen - dat gezien de laat op gang gekomen pootactiviteiten voor vroege aardappelen langer zal duren - dan moet hij onderhand de boer op.

En was in het begin van de vorige week de Nederlandse handel tussen teler en verwerker nog zeer lauw, er komt steeds meer beweging in. De telersbeurs Emmeloord kon anders dan de voorgaande keer op 11 april wél een fritesnotering zetten en kwam uit op €22,00 tot €26,50. Dat scheelt maar bar weinig met de export, waarvoor een – bredere – range van 21 tot 27 euro op het bord kwam, dat is gemiddeld €2,50 meer dan de vorige notering op 4 april. Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) zette vrijdag de notering fritesgeschikt op 23 tot 27 euro en export vrijwel hetzelfde, op 22 tot 27 euro, in beide gevallen €1,50 in de plus.

De grote bandbreedte in de noteringen komt door de uitgesproken voorkeur van afnemers voor bepaalde rassen en uiteraard kwaliteitsverschillen. Agria’s zijn in deze fase van het seizoen bijvoorbeeld bijzonder gevraagd. Er gaan al partijen weg voor 30 euro per 100 kilo. Ze zijn in trek bij schilbedrijven in Nederland en Zuid-Europa. Ook is het Verenigd Koninkrijk in de markt voor dit ras, dat geschikt is voor de productie van verse frites, naast Markies, een voor dat segment ook gewilde aardappel.

'Good old' Bintje noteert in België gemiddeld €22,50, dat is een plus van €2,50. In eigen land gaan ze weg voor 23 tot 25 euro (maar dan wel 40 mm opwaarts).

Het aardappelen poten komt behoorlijk op gang. Toch houdt de fritessector rekening met een lang bewaarseizoen, getuige de hoge notering van het junicontract op de aardappeltermijnmarkt. Hoe krap het aanbod wordt weten we zeer binnenkort, als de uitslagen bekend worden gemaakt van de voorraadpeilingen van Verenigde Telers Akkerbouw en het Bureau Aardappelmarkt Informatie die deze dagen plaatsvinden.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.