Akkerbouw

Achtergrond

Markt wacht nieuw USDA-rapport af

Het is deze week tot nu toe rustig op de termijnmarkten wat betreft tarwe en mais. De handel wachtte op de nieuwe prognose die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gisteravond laat heeft gepubliceerd.

Sojabonen werden maandag en dinsdag wel duurder op de termijnmarkt in Chicago. Dat komt doordat China momenteel veel sojabonen koopt in de VS. China had een grote order van 2 miljoen ton bonen in Brazilië geplaatst. Maar dat land heeft grote logistieke problemen. China annuleerde daarom vorige week de order. Dat drukte de sojaprijs nog eens extra, na de prijsdruk die ontstond toen USDA vlak voor Pasen de sojavoorraad groter inschatte dan waar analisten op hadden gerekend. Omdat China veel soja nodig heeft, doet het boodschappen in de VS. Dat drijft de sojanotering daar deze week omhoog. Overigens annuleert China wel vaker orders om de prijs te drukken. Na de prijsdaling plaatst het dan weer nieuwe orders.

Ook mais werd vorige week goedkoper op de termijnmarkten. Analisten verwachten een groot maisareaal in de VS. Bovendien valt de maisexport vanuit de VS tegen, waardoor de voorraden minder snel slinken.

De tarweprijs heeft minder last van prijsdruk. Het is duidelijk dat de VS geen grote tarweoogst gaat krijgen vanwege de droogte. Dat geldt ook voor de EU, omdat het hier zo lang koud blijft. De EU blijft wel erg veel tarwe exporteren. De voorraden tarwe krimpen in rap tempo. Maar dat is al verrekend in de huidige tarweprijzen. Het HPA noteert voor voertarwe nu €254,50 per ton. Dat is ruim 25 euro meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Prognose: markt blijft onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.