Akkerbouw

Achtergrond

Kwaliteitsuien zetten nu de prijs

Voor de uientelers loopt de handel lekker door. Vooral grove uien kunnen ze goed kwijt.

Zonder direct te spreken over opgewonden toestanden lopen in die categorie de tonnen vlot weg. De middelfijne sortering gaat in de verkoop zeer veel moeilijker, wat ook terug te zien is aan de baalprijzen. Voor de middels moet de baalprijs het vooral aan de onderzijde van de range afleggen tegen de prijzen die voor grove en de echt fijne uien worden gemaakt.

Bij een tarrapercentage van 10 tot 14 procent kan een partij momenteel betiteld worden als goed. Dat is al aardig wat sorteerwerk, betere partijen zijn dan ook zeer gewild. Voor de prijsvorming geldt wel dat de voor die topkwaliteiten betaalde prijzen de beursnoteringen flatteren.

De afzet in het buitenland trekt aan voor de bestemmingen in oostelijk Europa. Ook Polen kan meer uien gebruiken (interessant voor de afzet van de kwalitatief mindere partijen). Dit laatste na een periode waarin voor de Poolse inkopers het prijspeil in eigen land te laag was om met inbegrip van vrachtkosten rendabel uien te kunnen ophalen in Nederland. Van de landen waar het hele jaar door structureel veel uien heen gaan is het Verenigd Koninkrijk nu het voornaamste. De eigen uienproductie laat er dit seizoen zwaar te wensen over, zoals ook geldt voor aardappelen en graan.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.