Akkerbouw

Achtergrond

Koude houdt asperge in toom

Het wil nog niet vlotten met de aanvoer van asperge. Vanuit de kasteelten ligt de aanvoer op circa tweederde van het normale niveau en de verwarmde buitenteelten beginnen deze week pas een beetje op gang te komen.

Naar verwachting start het vollegrondsseizoen twee tot drie weken later dan normaal. "Er is geen gewas dat zo afhankelijk is van het weer als asperge", stelt Jos Caubo van ZON fruit & vegetables. “Ik durf geen voorspellingen te doen.”

Een logisch gevolg van de koude en de beperktere aanvoer is dat de prijzen op een mooi niveau zitten. Aan het einde van week 12 (20/22 maart) zaten de prijzen voor de sortering AA-I bij ZON en bij The Greenery op zo’n €12,50 per kilo.  In de week voor Pasen liep door de aantrekkende vraag de prijs bij The Greenery voor Extra Wit AA op naar extreme prijzen van 25 euro op donderdag en vrijdag. Op ZON werd voor Extra Wit 20 euro betaald en voor AA-I €18,50 tot €19,00. In de week na Pasen kwamen de prijzen weer op het eerdere niveau van zo’n €12,50. Op donderdag trokken de prijzen zelfs weer aan tot zo’n €15,00 op beide locaties. Kwaliteit Grof II-1 wordt met 6 tot bijna 7 euro ook redelijk goed betaald.

Mooie prijzen, maar glastelers die begin januari zijn gaan verwarmen, zitten naar schatting met dubbele stookkosten. De eerste oogst werd daar volgens planning wel begin februari gehaald. In de verwarmde buitenteelten daarentegen wordt normaal gesproken vier weken na het aanzetten van de kachel de eerste asperge geoogst, maar dat heeft nu zes weken geduurd. Dat betekent ook dat het personeel tot op heden niet de producties haalt die de telers graag zouden willen. Sommigen zien dan ook liever een iets lagere prijs met een constante productie op een wat hoger niveau.

Zolang de nachtvorst aanhoudt en de dagtemperaturen niet oplopen, zal de prijs op niveau blijven. De angst is wel dat bij een weersomslag de aanvoer in korte tijd sterk zal stijgen, met negatieve gevolgen voor de prijsvorming. “Maar dan wordt het folie oprollen en wegwezen”, aldus een teler die naast kasasperge en verwarmde asperge geen vollegrondsasperge teelt.

 

Tendens: stijgende aanvoer en dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.