Akkerbouw

Achtergrond

Hectische peenmarkt gekalmeerd

De enorme prijsverhoging die vorige week is doorgevoerd voor peen, zowel grof als fijne sortering, heeft een remmend effect gekregen op de afzet.

Er zijn in Noord-Holland zelfs annuleringen van orders geweest, maar in het algemeen is de handel gewoon rustiger. De prijzen stabiliseren, mede doordat potentiële kopers afhaken. Dat is enerzijds door weerstand tegen de wel erg snelle en rigoureuze prijsstijging, maar ook wel door enige opgebouwde voorraad. Voor het overige geldt dat men wel peen blijft bestellen bij de handel, maar in kleinere volumes. Er is dan ook wel erg veel weggegaan.

Russische peenkopers gaan geleidelijk meer betrekken uit Israël. Voor de leveranciers aan de Duitse markt is belangrijk wat de supermarktorganisaties, c.q. Aldi, op de korte termijn doen met hun inkoop. De vraag is of ze al snel overgaan op aanvoer van de vroege geteelde peen uit Zuid-Europa (Spaans/Portugees, Italiaans) of blijven putten uit Nederlandse bewaarpeen. Hoe hoger het algemene prijspeil, hoe interessanter de dure vroege peen wordt. Deze week is er een waarin de markt zijn balans moet hervinden. Gezien de nog niet bijster grote volumes beschikbare vroege peen hoeft dat niet te lang te duren.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.