Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanmarkt in de greep van het weer

De graanmarkt is een weermarkt. Iedereen kijkt met belangstelling naar de weerberichten. Hoe lang blijft de VS in de greep van kou en droogte? Blijft het weer in Europa zo aangenaam als nu of komt er een nieuwe koudeperiode? Wanneer krijgen de tarweregio’s in Australië weer eens voldoende neerslag? Hoe snel verloopt de inzaai van zomergraan in Rusland en Oekraïne?

De weerberichten en prognoses zijn verwerkt in de huidige graanprijzen. Het wachten is op nieuwe ontwikkelingen.

Het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) was zo’n ontwikkeling. De prognose verscheen vlak voor Pasen. Het USDA schat de voorraden graan en soja hoger in dan verwacht. Maar de prijsdaling die dat veroorzaakte, is weer weg gewerkt op de termijnmarkten.

Daarna verschenen berichten over tegenvallende economische groei in China en lagere consumentenbestedingen in de supermarkten in de VS. Dat drukte vervolgens de graanprijzen. Maar daarna volgde weer een stijging. Kortom, de markt weet het ook niet.

In Oekraïne kiezen veel telers voor mais omdat ze door de kou en sneeuw geen zomergerst of -tarwe konden zaaien. Het graan is daar goed uit de winter gekomen. In Rusland is meer graan uitgewinterd. Daar zijn de graanprognoses al gezakt van 94 miljoen ton naar onder de 90 miljoen ton. Beide landen hebben vorig jaar slecht geoogst en toch volop geëxporteerd. Daardoor zijn de voorraden hard geslonken. Ook al oogsten beide landen dit jaar veel graan, het aanvullen van de voorraden heeft hun eerste prioriteit. Dat is positief voor de graanprijs in de EU.

Prognose: markt is onzeker.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.