Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Goed weer drukt prijs graan en soja

De graanprijzen staan onder druk. Dat duwt ook de tarweprijzen voor de nieuwe oogst omlaag.

Vorige week zakten de noteringen voor tarwe en mais op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De daling gaat deze week verder. De beurs in Middenmeer noteert voor de nieuwe oogst 185 euro per ton tarwe. Dat was eind januari nog 200 euro.

De belangrijkste oorzaak voor de prijsdaling is het weer. Ook al loopt de inzaai in de VS achter, het watertekort is in grote delen van het land weg gewerkt door de vele sneeuw. Ook wordt een groot maisareaal verwacht. Dat stelt de graanafnemers gerust. Dat veel wintertarwe in de VS er niet goed voorstaat, kan hun pret niet drukken. Tarwe kan goed herstellen van een slechte start.

Ook in andere landen is het mooi weer, zoals in Oekraïne en Europa. Er wordt volop gezaaid en de gewassen beginnen snel te groeien. Bovendien is er weinig graan uitgevroren. De Oekraïense overheid is zo positief over de nieuwe oogst dat het de limiet op de graanexport opheft. Ook grote importeurs als Turkije, Egypte en Marokko verwachten een grote graanoogst. En Zuid-Amerika oogst nu ook veel graan en soja.

Al deze berichten geven afnemers en speculanten het gevoel dat er genoeg graan en sojabonen komen dit jaar. Bij de speculanten speelt nog mee dat zij goed kunnen verdienen op de aandelenmarkten.

Bij soja daalt de prijs minder. Dat komt omdat de export vanuit Zuid-Amerika hapert. Marktbureau Oil World stelt dat afnemers in de EU meer moeten betalen voor sojameel door de vervoersproblemen in Zuid-Amerika, ondanks dat de prijzen in de VS dalen.

Prognose: prijzen dalen.

Eén reactie

  • Arendo

    er kan nog veel gebeuren voor dat er geoogst wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.