Akkerbouw

Achtergrond

Fritesgeschikt schaarser, prijs stijgt

De aardappelvoorraden die nog resteren van de oogst 2012 zijn minimaal, blijkt uit de resultaten van de landelijke peiling uitgevoerd door het Bureau Aardappel Informatie. Verenigde Telers Akkerbouw deed maandag 22 april nog geen mededelingen.

Gezien vlotte afzet van aardappelen de afgelopen maanden - overigens vooral door export - en terugkijkend op de al in februari schrale voorraad, was al in een eerder stadium duidelijk dat de restanten kleiner zijn dan in april 2011. Dat was eveneens de staart van een seizoen met flinke vraag naar aardappelen, vrij matig aanbod en dus hoge telersprijzen. Alleen was de huidige oogst kleiner en groeit ook in de actuele late fase van het aardappeljaar de export nog sterk.

In april 2011 was er nog krap een kwart van de hoofdoogst over. Daarvan is nu geen sprake. Een simpele rekensom los van beide genoemde peilingen schetst de schaarste. In februari jl. was de resterende aardappelvoorraad naar schatting al 15 procent kleiner in vergelijking met datzelfde oogstjaar 2010/’11. Als het verschil met dat seizoen vergelijkbaar is gebleven en daarvan een derde nog vrij verkoopbaar is ligt er nog ca. 240.000 ton beschikbaar voor de vrije handel in de rest van het bewaarseizoen. De Nederlandse industrie verwerkt per maand al meer, bovendien is wat er ligt niet allemaal fritesgeschikt.

De telersprijzen stijgen sinds begin vorige week met euro’s tegelijk. Zo ook de groothandelsnoteringen van Rotterdam op 22 april, tussen 2 (export) en 3 euro (fritesgeschikt). De bovengrens, voor goede kwaliteit Agria’s bijvoorbeeld of aan de Britse markt geleverde Markies, hangt rond 30 euro per 100 kilo uit.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.