Akkerbouw

Achtergrond

Export drukt het aanbod fritesgeschikte aardappelen

Voorraden aardappelen slinken in binnen- en buitenland. Al kalmeert in Nederland de verwerking, de grote export van grondstof gaat voor de fritesproducenten knellen.

De Nederlandse aardappelvoorraden van de toch al niet overdadige oogst 2012 zijn stevig geslonken. Ook in België en Frankrijk is voor de verwerkende industrie de grondstofvoorziening krap. De prijzen voor de beste soorten fritesgeschikt liggen nu rond 30 euro per 100 kilo. Dat is zeker geen kwestie van ongebreidelde kooplust bij de fritesproducent. Men heeft na de snelle prijsstijgingen in november de hand op de knip gehouden. Buiten contractleverantie werd nauwelijks gekocht. Ook is in Nederland vanaf begin december matig geproduceerd in vergelijking met het voorgaande seizoen. Daarnaast is er voor de verwerking meer volume geïmporteerd. Daarin zit nu ook een dalende tendens. Dat past bij de seizoensmatig steeds geleidelijk afnemende aardappelverwerking in de laatste maanden van het seizoen, maar ook bij de verminderde beschikbaarheid van goede fritesaardappelen in het buitenland.

Er is dit aardappeljaar een complicerende factor, te weten de bijzonder grote export van consumptieaardappelen. Doordat de uitvoer van alle categorieën aardappelen groot is geweest en nog steeds aanhoudt komt er nog meer druk op de inkoopcapaciteiten van de verwerkers te liggen. Er is eerder een dergelijk groot exportvolume gerealiseerd als nu. In het seizoen 2010/’11 trok Rusland bijzonder veel aardappelen weg uit Nederland. Over het hele seizoen gemeten ging er een kwart van de totale export heen, normaal was het hooguit 10 procent. De aardappelen blijven nu binnen de EU, wat vrijwel geheel voor rekening komt van de Britse markt. In het Verenigd Koninkrijk is de oogst van 2012 abominabel geweest. Lastig voor de fritesproducent, want er is juist voor de betere fritesrassen (Agria, Markies) veel afzetmogelijkheid. Die vraag blijft ook nog eens wat langer hangen dan in een normaal seizoen, omdat in de achter ons liggende maanden nauwelijks nieuwe aanplant mogelijk was. Daarnaast blijft er veel volume wegstromen naar België, waar de in de afgelopen jaren sterk gegroeide verwerkende industrie in ieder geval de export op gang heeft weten te houden en veel grondstof nodig heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.