Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Daling sojaprijs sleurt koolzaad mee

De koolzaadprijs staat onder druk. Dat komt vooral doordat sojabonen goedkoper zijn. Op de termijnmarkt in Chicago zakte de prijs van sojabonen voor het eerstaflopende contract begin vorige week onder de 14 dollar per bushel (394 euro per ton). Dat is sinds juni 2012 niet meer voorgekomen.

De prijsdaling kwam vooral doordat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vlak voor Pasen een prognose publiceerde over de voorraden in de VS. Er ligt veel meer op voorraad dan gedacht. Dat drukte de prijzen van sojabonen.

Dat zette ook druk op de koolzaadprijs. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de notering van het eerstaflopende koolzaadcontract (mei) vorige week 10 euro per ton. In Groot-Brittannië zakte de koolzaadprijs zelfs meer dan 10 pond (12 euro). Het meicontract in Parijs sloot vrijdag op €467,25 per ton. Maandag kwam er €3,50 bij, omdat ook de sojaprijzen wat opkrabbelden. Dinsdag schommelde de koolzaadprijs rond de slotnotering van maandag. De handel wacht af wat USDA woensdag meldt in de nieuwe Wasde-prognose.

Het is afwachten hoe de koolzaadprijs zich ontwikkelt. Brazilië oogst veel sojabonen, maar heeft problemen met het transport naar en de verlading in de havens. Bovendien is het de vraag hoe de koolzaadoogst uitpakt. Het voorjaar is koud in de EU waardoor het winterkoolzaad nog weinig groeit. Zomerkoolzaad is laat gezaaid. En in Canada loopt de inzaai ook vertraging op door koud en nat weer. Desondanks noteert koolzaad van de nieuwe oogst in Parijs ruim 40 euro euro lager dan de oude oogst. Dat komt doordat de VS dit jaar mogelijk weer heel veel sojabonen gaat produceren.

Prognose: markt is onzeker.

Eén reactie

  • koestal

    ben benieuwd wat de krachtvoerprijs doet !

Of registreer je om te kunnen reageren.