Akkerbouw

Achtergrond

Wisselend beeld op graanmarkt

Het blijft een wisselend beeld op de termijnmarkten. Vorige week stegen de tarwe- en maisnoteringen in Chicago en Parijs. Maandag daalden ze weer en dinsdag en woensdag kwam er weer wat bij.

De graanmarkt wordt gestuurd door tegengestelde krachten. In de VS ligt veel tarwe op voorraad, terwijl de export achterloopt bij vorig jaar. De tarweprijs wordt extra gedrukt door export uit andere landen. India wil 3 miljoen ton tarwe kwijt op de wereldmarkt en Argentinië 5 miljoen ton.
Daar staat tegenover dat de landen rond de Zwarte Zee minder exporteren. En de EU is vrijwel door zijn tarwevoorraad heen. Daar komt bij dat het sneeuwt in Europa, terwijl de lente begint. Dat betekent een grotere kans op een late oogst of een lagere opbrengst. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Mais is ten opzichte van tarwe goedkoop. Als tarwe duurder wordt, stijgt de maisprijs mee.
Wat de graanprijs in de EU ook omhoog kan duwen is de opleving van de eurocrisis, nu Cyprus de voorwaarden voor het reddingsplan uit Brussel verwerpt. De eurokoers daalt en dat stimuleert de export. Het vergroot de krapte in de EU.
Wat ook meespeelt, is dat het een paar weken geleden begon te regenen in de VS. Dat zorgde toen voor prijsdruk. Maar nu het blijft regenen, nemen de zorgen toe over een late start van het zaaiseizoen. In Zuid-Canada vriest het nog 18 graden. Dat maakt ook daar een snelle start onwaarschijnlijk.
Het is koffiedik kijken wat de nieuwe oogst gaat brengen. Veel analisten verwachten een goede oogst. Maar dat deden ze vorig jaar eind maart ook. Dat pakte volledig anders uit.
Prognose: markt blijft onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.