Akkerbouw

Achtergrond

Weinig richting op graanmarkt

De graanmarkt laat weinig richting zien. Begin deze week daalden de noteringen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

Dinsdag gingen ze weer wat omhoog en gisteren stond er weer druk op de prijzen. Al met al dalen de prijzen licht. De weersomstandigheden zijn goed in de belangrijkste productieregio’s in de wereld. Alleen in Zuid-Rusland is niet genoeg neerslag gevallen om de watervoorraad in de grond weer aan te vullen.

De neerwaartse trend wordt versterkt doordat de aandelenbeurzen het goed doen. Daardoor trekken speculanten daar heen. De tarweprijs heeft ook last van het beleid in India. De tarweoogst begint daar binnenkort. Maar de silo’s zitten nog overvol vanwege de beperkingen op de export. India wil de voorraden versneld exporteren. Dat betekent dat de buurlanden voorlopig niet ergens anders tarwe hoeven te kopen.

In de tweede helft van vorig jaar verwachtten analisten dat graan erg duur zou worden. Maar die verwachting is getemperd. De HPA-notering voor EU-tarwe ligt weliswaar nog altijd 36 euro boven het niveau van vorig jaar. Maar de prijzen zijn niet door het plafond gegaan. Blijkbaar kan de graanmarkt al te hoge prijzen niet aan. Dat komt doordat veel landen nog geen economisch herstel laten zien. Consumenten houden de hand op de knip. Dat heeft zijn weerslag op de voedselprijzen. Er is minder verpakkingsmateriaal nodig. En er wordt minder brandstof (ethanol) gebruikt.

Desondanks blijft er krapte op de graanmarkt. Als het nieuwe groeiseizoen leidt tot benedengemiddelde opbrengsten, dan blijven de graanprijzen volgend seizoen hoog.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.