Akkerbouw

Achtergrond

Weinig beweging op koolzaadmarkt

De koolzaadmarkt is vlak. Al weken varieert de notering voor het meicontract op de termijnmarkt in Parijs tussen de 460 en 475 euro per ton. De vlakke markt wordt veroorzaakt door tegengestelde krachten.

De goede vooruitzichten voor de sojaproductie heeft een drukkend effect. De tegenvallende productie van palmolie heeft een opdrijvend effect.

De Verenigde Staten heeft weinig sojabonen op voorraad. De oogst viel door droogte tegen en China blijft veel sojabonen kopen in de VS. Daar staat tegenover dat Brazilië erg veel soja oogst. Omdat het transport van de sojapercelen naar de havens moeizaam gaat, valt het drukkend effect op de sojaprijs nu nog mee. Maar het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw geeft aan dat de wereld dit seizoen volop sojabonen beschikbaar heeft als de oogst in Zuid-Amerika is afgerond. De productie overtreft het verbruik en de sojavoorraden groeien in de wereld.

Wat de koolzaadprijs ook drukt zijn de goede vooruitzichten voor de koolzaadoogst van volgend seizoen. Oekraïne en Canada, twee grote exporteurs van koolzaad, verwachten grote oogsten.

Daar staat tegenover dat Maleisië minder palmolie verkoopt op de wereldmarkt dan gedacht. De droogte van vorig jaar heeft een groot effect op de productie van de palmbomen.

In Parijs is echter te zien dat handelaren bij koolzaad een grote prijsdaling voorzien. De noteringen voor de termijncontracten die aflopen als de nieuwe oogst beschikbaar is, liggen ruim 40 euro onder het niveau van het meicontract. Maar er kan nog veel gebeuren tijdens het groeiseizoen.

Prognose: prijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.