Akkerbouw

Achtergrond

Warrige sojamarkt, prijsdruk op termijn

De gecombineerde granen- en oliezadenindex van de International Grains Council (IGC) is ten opzichte van een maand geleden licht weggezakt. Dat komt voornamelijk door de terugval van de prijzen van soja.

Voor de komende sojaoogst in Zuid-Amerika is het weer gunstig. Verder trekken de vooruitzichten voor de oogst in de Verenigde Staten in combinatie met stagnerende buitenlandse vraag, de markt naar beneden. De economische situatie wereldwijd, met zorgwekkende groeicijfers, draagt er ook toe bij dat prijzen moeilijk stijgen. En dan is er nog de ontwikkeling van de dollarkoers. De dollar heeft weer aan waarde gewonnen.

De jongste IGC-marktrapportage levert ten opzichte van eind februari weinig wijzigingen op. Voor soja is de prognose voor de wereldproductie een fractie neerwaarts bijgesteld. Vergeleken met het seizoen 2011/’12 groeit de productie van sojabonen niettemin meer dan het verbruik. Daardoor kunnen de eindvoorraden weer iets herstellen. Voorlopig moet men het nog doen met de soja van de oogst 2012. Logistieke problemen in Zuid-Amerika zorgen voor vertragingen en daarmee marktverstoring. Het Productschap Akkerbouw meldt bijvoorbeeld dat de sojaprijs mede onder druk kwam te staan na een door China geannuleerde grote order voor levering van 2 miljoen ton sojabonen door Brazilië. Het gaat om uitstel, niet om afstel. Evenals andere grondstoffen koopt China momenteel flink soja en koolzaad.

Al met al staan de termijnprijzen van de eerst aflopende contracten voor soja en afgeleid daarvan voor koolzaad toch een stuk hoger dan die voor de nieuwe oogst, die zijn schaduw vooruit werpt.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.