Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt wacht nog op impulsen

De altijd een maand na-ijlende gegevens over de uienexport bevestigen nu wat al een tijd wordt genoemd als drukkende factor op de handel. De hoeveelheden die per week de grens over gaan nemen af. In week 7, midden februari, is in het buitenland een hoeveelheid van om en nabij de 15.000 ton afgezet, 10.000 ton minder dan twee weken ervoor.

Uit de details die het Productschap Tuinbouw geeft blijkt dat vooral de landen in Noordwest-Afrika veel minder kopen. Dat Libië en Israël juist meer dan gebruikelijk afnamen was te weinig compensatie.

Het bekende exportvolume aangevuld met een raming voor de laatste vier weken (vijfjarig gemiddelde in vorige seizoenen) komt uit op ruim driekwart van de dit oogstjaar te exporteren uien. Om alles op te krijgen moet in de rest van het seizoen per week 14.000 ton uien de deur uit.

De handel moet dan wel aantrekken, momenteel tendeert ze flauw. Dat geldt het sterkst voor de middelfijne sortering. De prijzen die de telersbeurs Emmeloord donderdag kon afgeven laten dat ook zien. De notering voor 30 procent grof zakte 75 cent, 60 procent grof scoorde 25 cent per 100 kilo minder.

Bio-uien doen het een stuk beter, maar daarmee wordt een andere markt bediend. Ze gaan vooral naar het Verenigd Koninkrijk, dat toch al weinig bio-ui uit eigen productie heeft en nu te maken heeft met schaarste.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.