Akkerbouw

Achtergrond

Tijdelijke hausse in peenhandel

Evenals de kerstperiode is de week voor Pasen voor de handel in peen hoogtij. Er is meer vraag, een betere stemming, de prijs wordt wat steviger neergezet.

De vraag is groot, maar alleen naar echt mooie wortelen. Een kist met opbrengst 600 kilo doet in dat geval zo'n 100 euro. Wortelen in het topsegment gaan weg voor 18 tot 20 cent per kilo, maar dat is ook wel superkwaliteit. Na Pasen zal de handel beduidend rustiger zijn, mede vanwege her en der opgebouwde voorraad. Vervolgens moet blijken of de betere marktstemming kan doorzetten. Er is al wel levering aan Russische afnemers en klanten in Oost-Europa, maar het gaat nog om bescheiden volumes. Voor biopeen is de handel zo goed als voorbij. Er is nog voorraad, maar als gevolg van kwaliteitsproblemen (zwarte plekken) gaan afnemers over op Israëlisch import.

Prognose: prijs stabiliseert op oude niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.