Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Termijnprijs zakt door bodem van 20 euro

Voor de eerste keer sinds vorig jaar augustus handelde de termijnmarkt maandag onder het niveau van 20 euro. Na een opening van €20,10 zakte de termijnprijs zeer snel weg naar een dieptepunt van 19 euro en de markt sloot op €19,30 (-€1,10).

Het was een zeer flauwe sessie waarin verliesname de stemming bepaalde. Nadat eind januari de grens van 20 euro al dicht genaderd werd, bleek het aanbod maandag te groot om deze bodem in stand te houden. Het gebrek aan koopbelangstelling van de industrie in combinatie met een te laag tempo van export blijft de termijnprijs onder druk houden.

Evenals in de opleving van tweede helft februari loopt ook nu de termijnprijs vooruit op de effectieve prijsontwikkeling. Met een slotprijs van €19,30 sloot de termijnmarkt 2 euro onder de cash-settlementprijs à €21,30 euro van vorige week. De openstaande positie daalde naar 4.478 (-78) contracten.

De beurs in Rotterdam noteerde lager voor fritesaardappelen op 20 tot 23 euro (-1 euro) per 100 kilo en aardappelen voor export 19 tot 24 euro (-1 euro). De termijnprijs voor de nieuwe oogst brokkelde licht af naar €15,50 en was gevoelig voor de zwakke stemming in de oude oogst.

Het weer in de EU-5 krijgt vanaf deze week een voorjaarsachtig karakter, waardoor de nachtvorsten over enkele dagen verdwenen zullen zijn. Vanaf eind van deze week kunnen er waarschijnlijk op grotere schaal vroege aardappelen geplant gaan worden. De handelsrange op de termijnmarkt is 18 tot 21 euro.

De Vries & Westermann

Laatste reacties

  • info95

    heb ik dit stukje ook niet al op akkerwijzer.nl gelezen

  • japiani

    @info95 in dat geval ben je goed geinformeerd.!

Of registreer je om te kunnen reageren.