Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt begint week met goed herstel

De aardappeltermijnmarkt liet maandag een sterke opleving zien. Na een opening van €20,10 trok de markt door naar een top van €21,30 (+€1,40) en sloot daarmee op de hoogste prijs van de dag.

Door het koude weer was er veel koopbelangstelling en is de onderwaardering weer snel uit de markt verdwenen. Technisch heeft de markt zich goed hersteld en lijkt zich weer een zijwaarts tot licht stijgend handelspatroon te ontwikkelen.

Tot aan vorige week werd de effectieve markt sterk bepaald door het gebrek aan koopbelangstelling van de verwerkende industrie. Het winterse weer zorgt echter voor een steeds grotere vertraging van de uitplant van vroege aardappelen in EU-5. De aansluiting met de nieuwe oogst kan daardoor problematisch worden.

De exportactiviteiten lagen in het nieuwe jaar nog op gematigd niveau, maar lijken zich te verbeteren met de historisch goede exportmaanden maart en april in het vooruitzicht. De handelsrange op de termijnmarkt bedroeg 20 tot 22 euro. De openstaande positie daalde naar 4.278 (-78) contracten.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.