Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs stijgt op termijnmarkt

De suikerprijs stijgt. Vrijdag sloot het contract voor levering in mei op de termijnmarkt in Londen op $539,40 per ton. Dat is de hoogste prijs voor een eerstaflopende termijncontract sinds begin november vorig jaar.

De termijnnoteringen voor suiker daalden sindsdien voortdurend door de goede oogstverwachtingen. Half februari kostte het eerstaflopende termijncontract nog geen 485 dollar. Dat was de laagste suikernotering sinds juni 2010.

Daarna kwam er een omslag in de suikermarkt. De aanleiding is dat India, de grootste suikerverbruiker in de wereld, minder suiker produceert dan verwacht. Daar is nog bijgekomen dat China veel suiker koopt op de wereldmarkt.

Bovendien heeft Brazilië aangekondigd dat per 1 mei dit jaar de bijmengverplichting voor ethanol aan fossiele brandstoffen omhoog gaat van 20 naar 25 procent. De overheid gaat de bijmenging ook fiscaal ondersteunen. Dat maakt het aantrekkelijker om suiker om te zetten in ethanol in plaats van te exporteren naar de wereldmarkt. Dat heeft invloed op de suikerprijs, omdat Brazilië verreweg de grootste producent en exporteur van suiker is.

Toch valt te bezien of de recente stijging zich doorzet. Thailand en Mexico produceren dit seizoen een record aan suiker. En het blijft een gegeven dat de wereld dit seizoen voor het derde opeenvolgende jaar meer suiker produceert dan verbruikt.

Maandag verloor het meicontract ruim 12 dollar. Speculanten konden hun winsten nemen na de sterke prijsstijgingen van de laatste drie weken. Dinsdag tijdens de handelsdag werd het meicontract weer een paar dollar duurder in Londen.

Prognose: prijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.