Akkerbouw

Achtergrond

Stijgende noteringen Nederland geven aardappeltermijnmarkt hoop

Op de aardappeltermijnmarkt had het april 2014-contract maandag meer handelsvolume dan het april-contract dat over 4,5 week afloopt. Dat is dit seizoen nog niet eerder gebeurd. Het gaf aan dat er op de termijnmarkt niet veel actie te zien was.

Toch een mooie plus op de borden in Frankfurt: €21,30 was de slotprijs en dat is €0,50 hoger dan het slot van de markt afgelopen vrijdag.

Rotterdam liet maandag evenals de vorige week een lichte stijging zien van de noteringen voor frites en export. Wel wordt de notering een stuk ruimer. Frites noteerde vorige week €20,00-24,00 en deze week €19,50 tot €25,00. Per saldo dus een stijging van €0,25. Export noteert deze week €19,00-26,00 ofwel een stijging van €0,50.

Met de stijgende noteringen van Rotterdam, Goes en Emmeloord blijft de hoop in de markt dat voor het einde van het aprilcontract de opleving in de fysieke markt ook in de ons omringende landen gaat komen. Een premie van iets meer dan een euro ten opzichte van de huidige cash settlement prijs zal waarschijnlijk dus vrij gemakkelijk in stand kunnen worden gehouden. Voor een verdere uitbouw van de premie zijn ook gestabiliseerde of stijgende noteringen in Duitsland, Frankrijk en België nodig. Iets wat de voorgaande week nog niet het geval was, alle drie de landen lieten nog een daling zien afgelopen week.

Al met al op de termijnmarkt dus een rustige handelsdag die wel weer iets van de daling van vorige week kon goed maken.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.