Akkerbouw

Achtergrond

Stemming uienmarkt klaart iets op

Het Verenigd Koninkrijk, België, Israël, Brazilië en Maleisië waren in week 8, eind februari, de belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse uien. Het totale volume was iets meer dan 16.000 ton volgens de laatst bekende gegevens van het Productschap Tuinbouw.

Iets meer dan de week ervoor, maar een hele stap terug ten opzichte van het voortvarende tempo waarmee de export 2013 aanvankelijk inzette. Momenteel trekt de export volgens insiders wel weer wat aan. Echter de landen in Noordwest-Afrika laten het wat kopen van Nederlandse uien betreft nu afweten. De huidige bestemmingen die de kar trekken zijn erg kritisch op kwaliteit en nemen bovendien bij voorkeur grovere maten af. Daardoor staat er nog druk op de prijs voor de middelfijne uien. Felle onderlinge concurrentie van sorteerders houdt stijging van de baalprijs nog tegen. De telersprijs zakt nu echter niet meer.

De afzet van uien naar het Verenigd Koninkrijk en België blijft gestaag doorlopen, maar neemt vooralsnog geen buitenissige vormen aan. Het is nu de vraag of de afname van Nederlandse uien in genoemde en andere bestemmingen stabiliseert of zelfs verbetert. Uitgaan van de in de voorgaande vijf oogstjaren gerealiseerde export voor de resterende periode van het seizoen biedt reden tot optimisme. De exportuien kunnen dan medio mei op zijn.

Prognose: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.