Akkerbouw

Achtergrond

Rabarbertelers blikken terug op goed winterseizoen

De prijs voor vervroegde rabarber uit schuren, stallen en kassen zit de afgelopen twee weken op een niveau van grofweg €3,00 tot €3,50 per kilo voor de sortering Extra Rood.

Deze manier van rabarber telen begint in oktober. Vanaf deze maand is het prijsniveau al goed te noemen. Wel is het zo dat de eerst ingezette pollen geklepeld moesten worden, waardoor op de productie per vierkante meter zo’n 30 procent moest worden ingeleverd. Het hele winterseizoen was de kwaliteit en de mate van roodverkleuring echter op orde.
Bij The Greenery lagen de prijzen voor vervroegde rabarber deze week in de sortering 40/20 Extra Rood op maandag op een niveau van 3,40 tot 3,68 euro per kilo. Op dinsdag was dat nog enkele dubbeltjes meer, maar op donderdag enkele dubbeltjes minder. De sortering 40/20 Rood doet goed mee met €3,66 op dinsdag en 2,55 euro op woensdag.
Ook in week 9 was sprake van mooie prijzen met een oplopend regime voor 40/20 Extra Rood van €2,35 op maandag naar €3,15 op vrijdag. In week 8 schommelden de prijzen rond het niveau van €2,90 per kilo.
Bij ZON fruit & vegetables werd op woensdag 6 maart voor de sortering 40/20 Extra Rood I-1 een prijs van €3,60 tot €3,66 per kilo betaald. Op maandag was dat €3,30 tot €3,39. In week 9 liep ook bij ZON de prijs geleidelijk op van €2,50 naar €3,40 per kilo.
In de voor rabarber belangrijke afzetmarkt Groot-Brittannië zat de gemiddelde groothandelsprijs over vijf groothandelscentra deze week voor de meest gangbare sortering van vervroegde rabarber op €3,29 per kilo. Hoewel dit een 'overall' prijsniveau betreft, is het een bevestiging van de marktsituatie in Nederland.
In Duitsland zijn de eerste tunnelteelten opgezet, maar de verwachting is dat de eerste oogst daarvan zal vallen na de oogst van de laatste vervroegde pollen die natuurlijke koude hebben gehad.
Prognose: constante aanvoer met op niveau blijvende prijzen.

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.