Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Middelgrove ui nauwelijks te slijten

De uienhandel is momenteel dunnetjes. Export gaat naar een heel brede reeks van bestemmingen, waar relatief kleine hoeveelheden doordruppelen.

Binnen de EU groeit de vraag vanuit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar alleen naar uien van topkwaliteit. De aanvoer uit eigen voorraden stokt er doordat ook daar boeren wachten op prijsverbetering.

De baalprijs heeft een tik gehad en staat voor middelgrof nu op 12,00 tot 13,50 euro per 100 kilo. Dat zet ook druk op de inkoopprijs. De overcapaciteit van de sorteerders in verhouding tot de exportvolumes blijft een probleem. Er zijn er die ook in een flauwe marktsituatie aan de gang willen blijven en uien in de baal onder de kostprijs aanbieden, om in ieder geval een deel van de vaste kosten goed te maken. Ze kopen feitelijk werk. Een andere reden dat de baalprijs zakt is niet alleen een rechtstreeks gevolg van de afname van Afrikaanse afzet, maar ook een afgeleide daarvan. De maatvoering in het aanbod gaat een grote rol spelen. Anders dan Afrika, met echte klanten voor de middel grove uien, hebben afzetgebieden zoals Brazilië een uitgesproken voorkeur voor grove uien. Daardoor blijft de sorteerder zitten met hoeveelheden minder courante maten, die eenmaal gesorteerd toch vlot weg moeten. Er hangt momenteel een overvloed aan middelgrote uien (40-60 mm) boven de markt.

Prognose: prijsdruk.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.