Akkerbouw

Achtergrond

Lichte prijsverhoging fritesgeschikt en export

De markt voor fritesgeschikt is nog steeds niet erg hectisch en kenmerkt zich door vrij weinig transacties, waarvan ook nog eens een groot deel bestaat uit de zogeheten meelevering. Aangezien dat doorgaans partijen zijn die voor een zachte prijs van eigenaar verwisselen drukt het op de noteringen. Van alle in het Agriprins-prijsinformatiesysteem opgenomen transacties van verwerkers met telers, ging het in maart in meer dan de helft van de gevallen om dergelijke meeleveraardappelen.

Momenteel is 20 euro in Nederland de onderkant van de markt voor fritesaardappelen, meest Bintjes. Voor de duurdere rassen, de in Groot-Brittannië ook goed gevraagde Agria en Markies bijvoorbeeld, wordt meer betaald, rond 24 euro. Voor het exportkanaal wordt onderhand meer volume gevraagd, met als gevolg aantrekkende prijzen van met name de betere kwaliteiten. Daarbij valt op dat ook de roodschillige aardappel in trek is.

De vertraagde pootactiviteiten voor de vroege oogst 2013 leiden ertoe dat het bewaarseizoen zeker twee weken langer duurt, uitgaande van de actuele situatie. Op de termijnmarkt is daarvan nog het meest te merken doordat er nu ook wat meer gehandeld wordt in het junicontract.

Na de berichtgeving vanmiddag over de verwerking van aardappelen en de Nederlandse export wordt de uitkomst van voorraadpeilingen in april de volgende mijlpaal in de beoordeling van de vooruitzichten voor de staart van het seizoen.  Een heel belangrijke dit jaar.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.