Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Kou krijgt vat op aardappelmarkt

Er komt meer volume aan tafelaardappelen vrij, de laatste partijen uit de gewone bewaring die onderhand opgeruimd moeten worden. Dat is de onderkant van de markt. De vraag naar goede aardappelen uit kistenbewaring met mechanische koeling is onverminderd groot, vooral vanuit Duitsland en België en ook wel het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor bieden telers echter heel weinig aan. Rotterdam noteerde maandag alle consumptieaardappelen onveranderd, met als marktstemming prijshoudend. Vorige week was die nog 'flauw'.

Vooral de problemen die er zijn met de aanplant van vroege aardappelen zorgen voor een vastere marktstemming. In de Palts bijvoorbeeld, het Duitse productiegebied voor de vroege aardappelen, is vorige week wel gepoot maar heeft men nu last van pittige vorst. De tafelaardappelen markt begint te trekken aan tafelgeschikte fritesaardappelen, dubbeldoel-rassen.

Het weer krijgt ook de markt voor fritesgeschikte en exportaardappelen stevig in zijn greep, zij het niet voor de directe verwerkingsbehoefte maar pas voor eind maart en verder. Vandaar licht gedaalde prijzen voor fritesgeschikt op dinsdag 12 maart (Goes en PCA beide 50 cent minder), bij nog steeds weinig handel. De vroege oogst ligt minimaal twee weken achter op schema. Na de huidige vorstperiode wordt regen en nog vrij koud weer verwacht. In combinatie met de toch al kleine voorraden leidt dat tot schaarste. De aansluiting van het ene op het andere oogstjaar dreigt spaak te lopen. De fritesproducenten gebruiken zoveel mogelijk uit contractpartijen en meeleveraardappelen. Later moeten ze mogelijk hun productieschema bijstellen. De vooruitzichten voor de aardappelprijzen lijken goed, beter althans dan de staart van het seizoen 2010/’11 toen na euforie de markt uiteindelijk inzakte. Telers met vrije aardappelen zijn er zuinig mee.

Prognose: vastere markt

Eén reactie

  • huisverkoop

    laat het nog maar een maand koud blijven

Of registreer je om te kunnen reageren.