Akkerbouw

Achtergrond

Grote export duwt tarweprijs omhoog

De tarweprijs stijgt verder. Het HPA noteert €251,75 per ton voertarwe. Dat is ruim 6 euro meer dan vorige week.

Het is de zesde week achter elkaar dat de HPA-tarwenotering stijgt. Ook de mais- en gerstprijzen gaan omhoog. De beurs in Middenmeer verhoogt de tarweprijs met 5 euro en gerst werd daar 3 euro duurder. In Groningen bleef de stijging beperkt tot 3 euro voor tarwe en gerst. In Goes kwam er 5 tot 6 euro bij de graanprijzen, maar de noteringen in Goes liggen een stukje lager dan in Groningen en Middenmeer.

De belangrijkste oorzaak van de stijging is dat de koers van de euro daalt. Dat stimuleert de graanexport. Zo kocht Algerije 350.000 ton tarwe in Frankrijk en Iran kocht 60.000 ton in Duitsland. De EU blijft erg veel tarwe exporteren, wekelijks zo’n 600.000 tot 700.000 ton. Analisten verwachten dat de bodem van de graansilo’s snel zichtbaar wordt.

Daarnaast blijft het koud in Europa. Het wintergraan groeit nauwelijks en de inzaai van zomergraan is vertraagd. Dat betekent dat de voorraden van de oude oogst flink worden aangesproken. Dat drijft de prijs verder op.

De grote export roept wel de vraag op in hoeverre de voorraden in de EU juist zijn ingeschat. De voorraad is een theoretische berekening die voortvloeit uit de productie en de vraag. De productie in de EU gaat pas omhoog bij de nieuwe oogst. Dat betekent dat het verbruik flink moet dalen. Of er blijkt meer op voorraad te liggen dan berekend in de graanbalansen. Dat laatste houdt in dat, ondanks het werk van de vele analysebureaus, de graanmarkt nog steeds niet erg transparant is.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.