Akkerbouw

Achtergrond

Flauwe handelsweek termijnmarkt aardappelen

De stemming op de termijnmarkt bleef de hele vorige week erg flauw. Het contrast met de vaste stemming van de week daarvoor was dan ook groot.

Met een prijsverloop (maandag /vrijdag) van €24,10 naar een slotprijs van €20,40 sloot de termijnmarkt op het laagste niveau sinds eind augustus.
De termijnprijs zakte door het afbouwen van koopposities wederom onder het effectieve prijsniveau. De openstaande positie daalde van 5.056 naar 4.556 contracten. De te rustige stemming in de effectieve markt is de voornaamste oorzaak van de zwakke prijsontwikkeling op de termijnmarkt. Na de opleving op de termijnmarkt medio februari bleef de reactie in de effectieve markt uit. Dit resulteerde in een lagere cash-settlementprijs €21,30 (-0,30). Belgapom noteerde vrijdag voor Bintje €19,00 (onv.) en €20,00 (onv.) voor Challenger/Fontane. De Bintje notering van het Franse SNM daalde licht naar €19,30 (-0,20) per 100 kilo. De voorraadinventarisaties van BAI en VTA konden de slepende marktstemming vooralsnog geen nieuwe impuls geven. De exportactiviteiten bieden tot op heden te weinig tegenspel aan het inkoopprogramma van de verwerkende industrieën. Handelsrange termijnmarkt: €20,00-22,00. De nieuwe oogst bleef stabiel en handelde in een prijsrange van €15,50 tot €16,00. In de vroege gebieden van Duitsland en België werd er vorige week nog niet geplant. Vanaf het midden van deze week lijkt de winter in deze gebieden te verdwijnen.

De Vries & westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.